ABC.es

laGuíaTV

patrocinado por .

«L'E42 o EUR:Símbol i somni del Novecento »

Programacion TV

L'E42 o EUR:Símbol i somni del Novecento
Información:
Descripción:

Tothom que ha fet turisme per Roma ha tingut notícia o ha tret el nas en un barri perifèric, diferent, conegut per la misteriosa sigla EUR. Avui, un documental italià del 2005, produït per l'Istituto Luce, ens explicarà la història d'aquesta sigla i d'aquest barri, que és la història d'un dels projectes més megalòmans del règim de Mussolini.

El 1936, dins l'eufòria provocada per la conquesta d'Etiòpia i la proclamació de l'Imperi, el Duce va tenir la idea d'organitzar a Roma una Exposició Universal que, el 1942, commemorés il Ventennio, les dues dècades des de l'arribada dels feixistes al poder. En plena època daurada de les Exposicions internacionals, es tractava de donar-li al règim feixista un aparador, una vitrina del seu potencial econòmic i tecnològic, de la seva modernitat estètica arrelada en l'esplendor de la Roma clàssica. Al mateix temps, el projecte també tenia una dimensió urbanística: la d'afavorir l'expansió de la ciutat cap al sud, en direcció al mar.

Els treballs de l'E 42 van començar el 1937 sota la batuta de l'arquitecte Marcello Piacentini, amb una evident voluntat monumentalista però barrejant el neoclassicisme simplificat, que era el segell dels edificis del règim, amb un racionalisme que va incorporar al projecte alguns dels arquitectes joves més prometedors d'Itàlia. Així es van aixecar el Museu de la Civilització Romana, el Palau de Congressos, el Palau de la Civilització del Treball o l'església de Sant Pere i Sant Pau, concebuda com el futur mausoleu de Benito Mussolini. Sobre cadascún d'aquests recintes i les obres d'art que contenen, el documental en dóna tota mena de detalls.

Tanmateix, el juny de 1940 Itàlia va entrar en la Segona Guerra Mundial, i l'any següent el curs desfavorable de les hostilitats va portar a la interrupció de les obres, que van sofrir danys i saquejos al llarg de tota aquella dècada. Desaparegut el feixisme, i abandonada la idea de l'Exposició Universal, la zona va ser reconvertida en barri administratiu i residencial gràcies a diversos esdeveniments, com l'Any Sant del 1950, l'Exposició Nacional d'Agricultura del 1953 i, sobre tot, els XVII Jocs Olímpics celebrats a Roma el 1960.

Valoración:

1 2 3 4 5

(1 votos)

Comentarios

Comentarios