ABC.es

laGuíaTV

patrocinado por .

«Valencians de Mallorca»

Programacion TV

Valencians de Mallorca
Información:
SC
Descripción:
'Valencians de Mallorca' tracta sobre un episodi històric pràcticament desconegut fins als anys 80 i del qual ara es commemora el quart centenari: la repoblació, amb milers d'immigrants mallorquins, de molts pobles de la Marina, la Safor i el Comtat, que havien quedat buits després de l'expulsió dels moriscos, el 1609. El documental trau també a la llum tota l'herència deixada per aquells colons, encara hui ben visible en la parla, els cognoms, la toponímia i els costums d'aquelles comarques valencianes, i ben especialment de la Marina.
És cert que la mallorquinitat de Tàrbena i la Vall de Gallinera eren ben notòries. Però no fou fins les investigacions de Josep Costa, espentades per Vicenç Rosselló i publicades el 1978, que es va saber que també hi hagué assentaments importants de mallorquins a llocs com Xaló, Llíber, Bolulla, Gata, Pedreguer, l'Atzúvia, els Poblets, la Rectoria... i molts altres. El documental, en un capítol introductori, evoca aquell descobriment, ampliat la dècada passada amb els treballs d'Antoni Mas, Joan Lluís Monjo i Josep Mas. Un segon capítol explica els detalls de la colonització, que s'estén durant tot el segle XVII.
Finalment, l'últim capítol recorre els pobles més mallorquins de la Marina per presentar quina és l'empremta balear encara vigent. Amb menció especial a Tàrbena, l'únic municipi que conserva el parlar de sa dels repobladors i que per això ha estat sotmés tradicionalment a la burla dels pobles ve?. Els últims anys, en canvi, Tàrbena ha pogut recuperar la seua història i els tarbeners proclamen amb orgull eixos origens.

Valoración:

1 2 3 4 5

(0 votos)

Comentarios

Comentarios